Preskoči na glavni sadržaj

Reciklažni centar ili centar za gospodarenje otpadom?



Jučerašnje (1. veljače 2018.) Otvoreno na temu gospodarenja otpadom daje neke nade, a onda opet iznenađuje brkanjem pojmova i povratkom na stari koncept.

Pođimo redom. Nadu da su došla nova vremena u komunalnom sektoru gospodarenja otpadom donosi prevladavanje tema: odvojeno prikupljanje, posude, sortirnice, kompostišta i centri za ponovnu uporabu. To doista jest i uvijek je trabao biti nosivi i glavni dio sustava gospodarenja otpadom. Jer jedino taj sustav u stanju je od otpadnih reciklabilnih tvari stvoriti tržišno vrijednu sirovinu.

U studiju je bio i gospodin Siniša Radiković, direktor komunalne tvrtke Pre-kom koji je gledateljima ukratko objasnio što je okosnica sustava kojim su postigli gotovo 60% odvajanja. Naveo je da i dalje intenzivno rade na poboljšanju sustava odvojenog prikupljanja, da posjeduju sortirnicu, kompostište i centar za ponovnu uporabu te da sve to čini njihov sustav ekološki i ekonomski uspješnim.

Čak je i voditelj, Damir Smrtić preuzeo terminologiju pa je ministra u zadarskom studiju pitao koliko i kada će se u Hrvatskoj sagraditi centri za prikupljanje i odvajanje otpada, misleći valjda na odslušani prilog iz Preloga.

No, ministar Tomislav Ćorić, iako je prethodno na sva usta hvalio takve primjere u Hrvatskoj sada odjednom nastavlja s pretpostavkom kako ga voditelj pita za centre za gospodarenje otpadom, a ne za reciklažne centre. I nastavlja ministar o Marišćini i Kaštijunu, ne navodeći kako su pregolemi i kako ima brojnih problema te nastavio o svim onim drugim centrima u projektnoj fazi.

Vjerujem da su i slušatelji zbunjeni pa je svakako važno pojasniti da su sustavi odvojenog prikupljanja zajedno s reciklažnim centrima (sortirnice, kompostišta, ponovna uporaba) ti koji otpadne tvari i predmete vraćaju u neku formu upotrebe, a time omogućuju kružno gospodarstvo.

Centar za gospodarenje otpadom (CGO) već uvriježeni termin ustanovljen još 2005. godine je nešto sasvim drugo. Tamo ide smeće, tj. sve ono što ostane neodvojeno. Veličina tih postrojenja mjera je neuspješnosti sustava u cjelini, jer što god dođe u TAJ CENTAR, ide u ne baš sjajno gorivo ili na odlaganje, recikliranja nema skoro uopće. To praktički znači da uspješni komunalni sustavi, kao ovaj iz Preloga, Čakovca ili Krka negiraju potrebu za velikim CGO-ima kao što je već sagrađen CGO Marišćina, jer je taj zamišljen uz vrlo skromno odvojeno prikupljanje, a ne ovo masivno, sveobuhvatno i uspješno na koje smo se čak Zakonom o održivom gospodarenju otpadom iz 2013. obvezali.

Dakle, ministar je u emisiji izvrsno počeo, a šteta je što nije tako i nastavio te rekao voditelju kako je Hrvatska osigurala puno novaca u okviru OPKK (EU Operativni program konkurentnost i koheziija) za ove korisne sadržaje te neka se svi gradovi i općine što prije i što bolje potrude slijediti navedene najbolje primjere. A povrh svega sjajna uputa bi bila, izbjegavajte zelene otoke, primjenjujte princip odvoza od vrata do vrata. Gdje god je moguće, na korist svima, i ekonomski i ekološki!

Foto: pixabay.com

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kompostiranje – rješenje ili opasnost?

Kompostiranje je prirodni proces recikliranja biorazgradivih organskih tvari pri kojem se odvija kontrolirana biološka dekompozicija, pretvorba i preoblikovanje organske mase u razmjerno stabilnu organsku tvar i humus.  Kada se proces kompostiranja vodi ispravno, izbjegavaju se neugodni mirisi. To se postiže brigom o omjeru ugljika i dušika kompostne mase (omjer drvenastog ili vlaknastog u odnosu na proteinsku masu), zatim o sadržaju vlage i konačno o prozračenosti kompostne hrpe.  Naravno, proces kompostiranja se može voditi neuredno i nesavjesno. Tada se pojavljuju neugodni mirisi, emisije u okoliš, moguće pojave glodavaca, i drugi problemi. Zato treba inzistirati na urednom procesu koji započinje jasnom bilancom mase i vrste biorazgradivog materijala. Nužna je redovita inspekcija svakog dovezenog biorazgradiovog tereta. Opasne tvari, elektronika, i sve druge strane tvari nisu dozvoljene jer mogu zagaditi kompostnu masu i onemogućiti bezopasnu primjenu u poljoprivredi

Američka ulaganja su dobrodošla, ali ne pod svaku cijenu!

Fotto: print screen (www.evarazdin.hr) Ovih dana smo mogli čitati o namjeri bivšeg američkog senatora i predsjedničkog kandidata Ricka Santoruma da krene u ozbiljan biznis s otpadom u Hrvatskoj (https://novac.jutarnji.hr/aktualno/u-varazdinu-pokrecemo-preradu-otpada-u-gorivo-za-proizvodnju-energije/7936786/). Lijepo da bivši senator želi zaraditi u Hrvatskoj nečim „dobrim za svijet i nečim što će donijeti promjenu“. Kako kaže - što su zemlje siromašnije, to više problema imaju s otpadom. Stoga je zadovoljan prilikom da osim što će zaraditi može ujedno riješiti sve probleme s otpadom u Hrvatskoj na način da ga pretvori u gorivo za proizvodnju energije. Čak i naziv tvrtke koja nosi tehnološka prava za regiju nosi naziv koji obećava – Zero Global Waste te neodoljivo podsjeća na Zero Waste, što je poznati naziv sasvim drugog koncepta. Taj drugi koncept ide za vraćanjem otpadnih tvari u gospodarstvo što jedino iskorištava ogromni potencijal otpada u podizanju stupnja i ekološke i

Zašto sam napustio Most?

Danas sam podnio ostavku na članstvo u Mostu i mjestu povjerenika za grad Zagreb. Nije to bila laka i brza odluka, nego dapače jedna od onih u životu koje traže duboko promišljanje i hladnu glavu. Međutim, unutarnji osjećaj o ispravnosti odluke istovjetan je onom kad sam potpisao za dragovoljce Planinske satnije Velebit 1991. ili kad sam se ženio 1993., a na kraju i kad sam pristao priključiti se politici i izborima u jesen 2015. Nikada nisam zažalio zbog te odluke, niti sam od njih odustajao. Most je bio sjajna prilika za mijenjati Hrvatsku nabolje, međutim ujedno i veliki izazov za brzo učenje, pravilno biranje prioriteta i suradnika, a naročito za ustrajnost u tome da nas klijentelističke mreže ne zahvate i uvuku u svoj svijet. Svijet nebrige za javno i lagode za vlastito, toliko zastupljen u hrvatskoj politici. Tijekom sudjelovanja u dvije vlade u manje od godinu dana ukupnog netehničkog mandata napravili smo dosta toga dobroga pa s ponosom i zahvalom gledam na Mo